Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Zomerserie

Filteren op datum:
        
Video Sebastiaan Tempelaars bankdrukt 255 kilo donderdag 22 augustus 2019 19:07

Sebastiaan Tempelaars bankdrukt 255 kilo

Sebastiaan Tempelaars uit De Lier is een familieman, harde werker én Nederlands kampioen powerliften. Die sport bestaat uit drie onderdelen: squat, deadlift en bankdrukken. Omdat in Tempelaars categorie (mannen 120+ kg) geen concurrente meer is in de squat en de deadlift, richt hij zich nu op bankdrukken. Op 1 september doet hij mee aan het Nederlands kampioenschap Bankdrukken en daar gaat hij proberen het landelijke record te verbreken. In de sportschool drukt de Lierenaar 255 kilo, een onofficieel record. "Powerliften is ook een wedstrijd met jezelf", zegt Tempelaars. Wel is het belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert, om alles veilig te houden. "Je moet niet te extreem gaan. Je weet wat je lichaam kan en dat moet je rustig uitbouwen." De kans op blessures bij powerliften is ook niet heel groot volgens de Nederlands kampioen, als je tenminste de goede technieken gebruikt. Daarnaast zijn er om het veilig te houden bij wedstrijden spotters, mensen die het gewicht op kunnen vangen als er iets fout gaat. Tempelaars zelf heeft daarnaast nooit klemmen aan het eind van de gewichten. "Mocht ik het gewicht niet meer omhoog krijgen, dan hoef ik alleen maar opzij te bewegen en dan ben ik het gewicht kwijt."De Lierenaar is erover aan het denken om volgend jaar mee te doen aan het Europees kampioenschap Bankdrukken. Hij doet alleen mee als hij zeker weet dat hij 280 kilo kan bankdrukken, want "als ik dat doe, dan ga ik niet voor brons of zilver, maar voor goud."In onze zomerserie trokken wij de afgelopen weken door de regio, met elke week een ander thema. Deze week hadden we aandacht voor bijzondere sporten en sporters. Dit was alweer de laatste aflevering. Alle verhalen zijn hier terug te lezen.
Lees meer
Video Sportbowlen is competitief, maar ook gezellig woensdag 21 augustus 2019 19:07

Sportbowlen is competitief, maar ook gezellig

Het is een perfecte vrijdagavondactiviteit: bowlen. Maar de 135 leden van Bowlingvereniging Westland-De Lier zijn ook doordeweeks bezig met de sport. Drie keer per week worden er competities gespeeld, met handicap, zodat elk niveau mee kan doen. Naast het competitieve is het volgens voorzitter Ben de Jong ook een erg gezellige sport, die in teams wordt gespeeld. De Jong is er van overtuigd dat iedereen kan bowlen. "Iedereen kan een bal vasthouden en die gooien." Met een paar handige tips kunnen ook mensen die nog niet zo goed zijn snel vooruitgang boeken. Hij raadt bijvoorbeeld aan om niet te mikken op de kegels, maar op de pijltjes op de baan. "Dichtbij is het veel makkelijker mikken dan ver weg."Ook materiaal is belangrijk voor de sportbowler. Zo heeft De Jong bowlingschoenen met verwisselbare zolen. "Je moet namelijk kunnen glijden op een baan, als je ineens stilstaat val je om. De ene baan is gladder dan de andere, daarom is het handig om verschillende soorten zolen te hebben." Ook heeft de voorzitter van de club een op maat gemaakte bal.Wie geen eigen bal heeft, maar toch optimaal wil bowlen kan het beste steeds dezelfde bal gebruiken. "Je lichaam went aan de bal en het gooien. Je hersenen slaan dat op en die gaan de beweging op een gegeven moment automatisch uitvoeren."Bowlingvereniging Westland-De Lier bestond vorig jaar veertig jaar. In dat jaar is er door een van de leden toevallig ook een bijzondere prestatie verricht. Edwin van't Wout gooide toen een perfect game. Dat wil zeggen dat er in een spel 300 punten zijn gehaald, wat alleen maar kan bij tien keer op rij een strike. "Eigenlijk is dat een wereldrecord, want je kunt niet hoger gooien dan dat." In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor bijzondere sporten en sporters. Donderdag gaan we langs bij Sebastiaan Tempelaars, hij doet mee aan het NK Bankdrukken.
Lees meer
Video 'Handboogschieten lastiger dan het eruitziet' dinsdag 20 augustus 2019 19:07

'Handboogschieten lastiger dan het eruitziet'

Robin Hood deed het, veel vakantiegangers hebben het wel eens gedaan en in Hoek van Holland wordt het wekelijks op serieus niveau gedaan: handboogschieten. HBC Doelgericht in Hoek van Holland is naast Verburch in Poeldijk een van de twee verenigingen in onze regio waar je deze sport kunt beoefenen. En het is een stuk moeilijker dan je op het eerste gezicht zou denken. "Het is best wel fysiek", weet voorzitter Rianne Jonker. "Je moet nagaan dat je behoorlijk wat kilo's uit moet trekken. Je moet echt flink kracht in je armen hebben. Het is een kwestie van je een voelen met je boog, iets avontuurlijks doen."Binnen de sport wordt onderscheid gemaakt tussen drie bogen: de 'simpele' barebow ("geen toeters en bellen erop, puur natuur en puur gevoelsmatig schieten"), de compound boog ("een vizier dat viermaal vergroot, stabilisator en katrolletjes") en de olympische recurveboog ("stabilisatorstangen, vizier, een pace en een kromme lat, waardoor de pijlen sneller vliegen").Bijzonder aan handboogschieten is dat het een individuele sport is, maar toch samen wordt gespeeld. "We hebben elk jaar een grote interne wedstrijd, de koningsverschieting. Ook al word je daar tweede, derde of tiende. Je bent net zo blij als wanneer je eerste wordt. Iedereen gunt het elkaar om de top te houden."In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor bijzondere sporten en sporters. Woensdag gaan we langs bij Bowlingvereniging Westland.
Lees meer
Video Gerrit (60) traint voor EK snelwandelen maandag 19 augustus 2019 19:07

Gerrit (60) traint voor EK snelwandelen

Gerrit Riezebos is deze weken druk in training. De 60-jarige Lierenaar mag op vrijdag 6 september namelijk meedoen aan het Europees kampioenschap snelwandelen voor veteranen in Venetië. Hij hoopt daar op de 5 kilometer een "lage 28'er" te lopen. Riezebos deed al aan langeafstandswandelen. Ruim zestien jaar geleden kwam hij in aanraking met snelwandelaars. "Op een bepaald moment werd ik gevraagd om mee te doen aan een wedstrijd in Rotterdam. Niet als snelwandelaar, maar als recreant om te kijken hoe snel je een 10 kilometer kunt lopen", zegt hij. "Dat ging op zich niet slecht. Dan zie je daar die snelwandelaars en dat ging best hard. Dat vond ik wel gaaf."Snelwandelen is een tak in de atletiek die in Nederland klein is. Toch is het een olympische sport, is er veel jury bij nodig en is er een aantal regels. "Je mag niet loskomen van de grond, dus je moet bodemcontact houden voor zover zichtbaar met het blote oog. En op het moment dat je je hak op de grond zet, moet je knie gestrekt zijn. En die moet je gestrekt houden totdat je met je lichaam over dat been heen bent", legt de Lierenaar uit.  Riezebos is in de leeftijdscategorie 60-plus geen titelfavoriet, maar een medaille is tijdens het EK ook geen doel op zich. "Het lijkt me gewoon waanzinnig leuk om daar aanwezig te zijn, tussen die echte grote snelwandelaars. Als je daar onderdeel van kunt zijn, is dat echt kicken!"In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor bijzondere sporten en sporters. Dinsdag kijken we naar handboogschieten in Hoek van Holland.
Lees meer
Video Focus bij Midden-Delfland op groen en recreatie donderdag 15 augustus 2019 19:07

Focus bij Midden-Delfland op groen en recreatie

Sjaak van der Tak en Arnoud Rodenburg waren vijftien jaar geleden de eerste burgemeesters van Westland en Midden-Delfland. Van der Tak heeft het stokje inmiddels overgedragen aan Bouke Arends. Rodenburg is nog steeds burgemeester, en daarmee de langstzittende in onze regio. Na vijftien jaar in de politiek gewerkt te hebben bij deelgemeente Rotterdam-Overschie, was het voor hem een goede stap om een landelijk gebied te besturen. "Als je vijftien jaar in de stad hebt gewerkt, en je hebt veel stedelijke problematiek gezien, is het tijd om landelijk gebied in te gaan en dan ligt Midden-Delfland vlakbij."Na de scheiding tussen glas in Westland en gras in Midden-Delfland stonden de gemeenten voor nieuwe uitdagingen. In Midden-Delfland was dat onder andere het groen en open houden van het landschap. "We hadden nog heel wat oude kassen in Midden-Delfland, die zijn inmiddels weg en hebben ruimte gemaakt voor groen." Daarnaast is er ook veel aandacht besteed aan recreatie in het natuurgebied met onder andere bed & breakfasts en fietsarrangementen.In 2008 werd Midden-Delfland een cittaslowgemeente. Dat houdt in de kwaliteit van leven wordt gewaarborgd en verbeterd. Hier draagt de gemeente aan bij, maar bijvoorbeeld ook vrijwilligers die zich inzetten voor onder andere groenvoorzieningen en cultuurhistorie. Rodenburg denkt dat Westland ook wel kenmerken heeft van een cittaslowgemeente: "Westland heeft dezelfde soort kernen, met mensen die hard werken om het dorp mooi te houden." Het bewustzijn daarvan past wel bij het gedachtegoed van een zogeheten 'langzame stad'. "Maar, de cittaslowgemeenten hebben allemaal maximaal 50.000 inwoners, dus op dat vlak gaat Westland ons niet nadoen."In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor de herindeling van het Westland, 15 jaar geleden. Volgende week begint de themaweek over bijzondere sporten en sporters in de regio.
Lees meer
Video Dorpse gevoel Weverskade verdween na herindeling woensdag 14 augustus 2019 19:07

Dorpse gevoel Weverskade verdween na herindeling

Na de herindeling van het Westland vijftien jaar geleden is een deel van de voormalige gemeente Maasland overgedragen aan Maassluis. Bij dat deel van Maasland hoorde onder andere het terrein van melkveeroboticabedrijf Lely en de Weverskade. Paul Moerman en Els Warnaar wonen aan die Weverskade en moesten in 2004 "verhuizen zonder te verhuizen". "Het was wel vreemd dat we ineens van huisnummer 42 naar 65 gingen en dat we een andere postcode en woonplaats hadden", laat Warnaar weten. Maar volgens Moerman heeft de herindeling ook positieve effecten gehad: "Ik denk dat door de ontwikkeling van de gemeente Midden-Delfland het Midden-Delflandgebied beschermd landschap is geworden, en dat is een goede zaak."In de afgelopen vijftien jaar is Lely flink uitgebreid en is ook nieuwbouwwijk 'Het Wilgenrijk' uit de grond gestampt. Die bebouwing vervaagt het dorpse gevoel dat er ooit was toen de Weverskade nog bij Maasland hoorde. Zo worden er bruggen gebouwd die de Weverskade doorbreken en is er nauwelijks binding met de buren in de nieuwe wijk. "Het haalt de buurt een beetje uit elkaar," aldus Moerman, "maar dat gebeurt niet helemaal, want de oudere bewoners van de Weverskade zoeken elkaar toch nog steeds op." Anders dan in nieuwe woonwijken is volgens hem de hele straat nog buurman van elkaar.Warnaar mist vooral de binding met het groen in het dorp Maasland. Maassluis is voor haar gevoel "grijs met een snipper groen" terwijl Maasland helemaal groen was. "Voor sociale dingen gingen we toch al naar Maassluis, want in Maasland was er bijvoorbeeld geen judoschool. Maar om bij een dorp te horen vond ik wel lekker." In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor de herindeling van het Westland, vijftien jaar geleden. Donderdag blikken we terug met de langstzittende burgemeester van deze regio: Arnoud Rodenburg.
Lees meer
Video Van Schipluiden naar De Lier zonder te verhuizen dinsdag 13 augustus 2019 13:01

Van Schipluiden naar De Lier zonder te verhuizen

Wim en en Tilly van Leeuwen wonen in de Oostbuurt in De Lier. Maar voor de herindeling van het Westland, vijftien jaar geleden hoorde het gebied nog bij gemeente Schipluiden. Een verandering die Wim, die twaalf jaar lang gemeenteraadslid was in Schipluiden, destijds heel erg vond. "Schipluiden was een fijn dorp, ik had veel contacten daar. Dan word je ineens overgeheveld naar het Westland. Ik had er eigenlijk gewoon een hekel aan." Maar, meneer Van Leeuwen was er in zijn raadsperiode wel van overtuigd dat een herindeling nodig was. Gemeenten hadden op die manier meer draagvlak. Liever had hij wel gezien dat De Lier bij Schipluiden en Maasland was gevoegd, maar het mocht niet zo zijn. Glas en gras moesten worden gescheiden, en in de Oostbuurt stonden veel kassen. Tuinders in de omgeving vonden de overgang naar Westland dan ook minder erg. "Achteraf viel het wel mee, dat moet ik er wel bij zeggen", geeft de ex-Schipluidenaar toe. Hoewel de familie Van Leeuwen op Schipluiden gericht was, hadden ze al wel contacten in De Lier, onder andere op kerkelijk vlak. Ook mochten ze lid worden van de Lierse jeu-de-boulesvereniging De Boullier, waar destijds alleen Lierenaren lid van mochten worden. Vijftien jaar later zit meneer Van Leeuwen zelfs in het bestuur. Wel mist hij de korte lijntjes met ambtenaren in Schipluiden: "Ik kende iedereen in het gemeentehuis, je had directer contacten. Dat mis ik echt in Westland."Na vijftien jaar is de ex-Schipluidenaar naar eigen zeggen dan ook geen Westlander: "Ik voel me Lierenaar, maar geen echte Westlander. Dat heb ik me nog nooit gevoeld."In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor de herindeling van het Westland, vijftien jaar geleden. Woensdag een verhaal over een koppel dat na de herindeling niet meer bij Westland hoorde, maar ook niet bij Midden-Delfland.
Lees meer
Video 'Herindeling was nodig om Den Haag buiten te houden' maandag 12 augustus 2019 19:07

'Herindeling was nodig om Den Haag buiten te houden'

Vijftien jaar geleden werd het Westland opnieuw ingedeeld. Zeven gemeenten: Naaldwijk, 's-Gravenzande, Wateringen, De Lier, Monster, Schipluiden en Maasland, werden op 1 januari 2004 Westland en Midden-Delfland. Die herindeling was volgens de laatste burgemeester van Naaldwijk, Ties Elzenga, enerzijds nodig om het glastuinbouwcomplex veilig te stellen. "Maar de drijfveer was om Den Haag buiten het Westland te houden." Destijds is er ook een plan geweest om één grote gemeente te maken van de zeven kleine gemeenten. Volgens Elzenga is het goed dat dat niet is gebeurd. Oud-burgemeester van Schipluiden, Marja Bijsterveld, had altijd in haar hoofd om het glas van Westland en het gras van Midden-Delfland te scheiden. "Ik denk dat dat goed is geweest, want tuinders zijn wel milieuvriendelijk, maar ik denk dat ze minder het belang van Midden-Delfland voor ogen hadden zoals het nu is."Elzenga is na zijn vertrek uit Naaldwijk van 2004 tot en met 2012 burgemeester van Veenendaal geweest en vanaf daar heeft hij de Westlandse politiek van een afstand in het oog gehouden. Volgens de oud-burgervader is de herindeling geslaagd. Vooral de verhuizing naar één gemeentehuis is volgens hem een goede zet geweest. "In de uitvoering kan het daardoor allemaal beter, en daar moet de burger wel iets van merken."In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor de herindeling van het Westland, vijftien jaar geleden. Dinsdag een verhaal over Schipluidenaren die na de herindeling in De Lier woonden.
Lees meer
Video Homoseksualiteit moet ook in sport bespreekbaar zijn donderdag 8 augustus 2019 19:07

Homoseksualiteit moet ook in sport bespreekbaar zijn

Naar aanleiding van een motie van PvdA en D66 in Midden-Delfland, is de gemeente bezig met het maken van een LHBTI-beleid. Daarbij willen ze focussen op jongeren, roze ouderen en sportverenigingen. Dat laatste doen ze met behulp van de John Blankenstein Foundation. John Blankenstein was een voetbalscheidsrechter op het hoogste niveau. Hij kwam vrij jong uit de kast en zette zich in voor sociale acceptatie van homo's en lesbiennes in de topsport. Na zijn dood heeft zijn zus, Karin Blankenstein dit voortgezet met de John Blankenstein Foundation. De stichting organiseert voorlichtingen en activiteiten bij sportclubs door het hele land. Ook oud-hockeyer Thijs van Greeff zet zich in voor de stichting. Hij vindt het belangrijk dat er vanuit sportclubs een positief signaal wordt afgegeven tegenover LHBTI-leden. Hij benadrukt dat homo vaak nog als scheldwoord wordt gebruikt in sporten. Daar moet volgens hem een positief signaal tegenover staan: "Als je er niets mee doet, straal je eigenlijk uit aan kinderen die zichzelf misschien nog niet accepteren, dat het eigenlijk niet oké is." In oktober is er in Midden-Delfland een startbijeenkomst van de John Blankenstein Foundation en de gemeente. Voor die bijeenkomst zijn niet alleen sportverenigingen uitgenodigd, maar ook onderwijsinstellingen en Stichting Welzijn Midden-Delfland. Op die manier kan ook worden nagegaan wat er voor roze ouderen en jongeren kan gebeuren. Want: "Het is belangrijk dat iedereen in deze gemeente zichzelf kan zijn, en dat mensen zich geaccepteerd voelen", aldus Roger Vieira, fractievoorzitter van de D66.In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor voorvechters van de LHBTI-gemeenschap in de regio. Volgende week begint de themaweek over de herindeling van het Westland, vijftien jaar geleden. 
Lees meer
Video Westland als onzichtbare regenboogstad woensdag 7 augustus 2019 19:07

Westland als onzichtbare regenboogstad

Westland werd in 2011 een regenboogstad. Dat betekent dat er in de gemeente beleid is gemaakt, gericht op de sociale acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Acht jaar later is daar volgens Maxim van Ooijen nog weinig van te zien. In het beleidsprogramma staat bijvoorbeeld dat er theaterstukken worden aangeboden aan scholen, maar hoeveel scholen daar daadwerkelijk gebruik van maken is bij Van Ooijen niet bekend. Het steunraadslid van D66 Westland zou graag zien dat er door de gemeente meer wordt gedaan op het gebied van voorlichting en het bespreekbaar maken van het onderwerp. Er gebeuren wel dingen, die niet door de gemeente zijn georganiseerd. Zo hebben leerlingen van ISW Hoogeland op eigen initiatief paarse armbandjes uitgedeeld op Coming-Outdag, en heeft Pieter van Foreest een roze ouderencafé geïnitieerd in Monster. Het blijft volgens Van Ooijen nodig om beleid te maken over acceptatie van LHBTI'ers: "Zolang homo nog als scheldwoord wordt gebruikt, zolang jongeren nog niet uit de kast durven komen, of hun huis uitgezet worden als ze dat wel doen."Het LHBTI-beleid heeft geen topprioriteit in de Westlandse politiek. "Er zijn duizend andere dingen die belangrijk zijn: we moeten scholen bouwen en het drukke verkeer oplossen. En dat moeten we ook vooral doen. Maar er zijn mensen die om die wegen heen leven, en LHBTI'ers horen daar bij."Van Ooijen roept daarom ook alle instellingen en bedrijven op om op 11 oktober, Coming-Outdag, de regenboogvlag te hijsen om te laten zien dat iedereen welkom is, en iedereen erbij hoort. Het liefst ziet hij dan op elke school in Westland, elke brandweerkazerne en elk bedrijf een regenboogvlag: "Zorg maar dat die BIZ'en (ondernemersverenigingen, red.) een keer hun tanden laten zien."In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor voorvechters van de LHBTI-gemeenschap in de regio. Donderdag een verhaal over de John Blankenstein Foundation, dat in Midden-Delfland aan de slag gaat.
Lees meer
Video Liefde staat op nummer één in Hoekse Dorpskerk dinsdag 6 augustus 2019 19:07

Liefde staat op nummer één in Hoekse Dorpskerk

In de Dorpskerk van Hoek van Holland mogen alle gemeenteleden trouwen, ongeacht geaardheid. In juni heeft de gemeente besloten open te staan voor huwelijken voor homo's en lesbiennes. "Liefde staat op nummer één in deze kerk. Ik werk hier nu een jaar en ik durf dat volmondig te zeggen" laat dominee Dirk van Duijvenbode weten. Eigenlijk stond het homohuwelijk als onderwerp al langer op de to-dolijst van de kerk. Maar naar aanleiding van de Nashvilleverklaring wilde het kerkbestuur een statement maken: niet in de anti-zin, zoals in de verklaring, maar juist pro homohuwelijken. Dat Van Duijvenbode zelf homoseksueel is, maakte het wel enigszins lastiger: "Ik wilde duidelijk maken dat ik het niet voor mezelf deed, zodat ik kan trouwen in deze kerk. Daarom heb ik in de speciale dienst over het onderwerp beide standpunten zo duidelijk mogelijk uitgelegd."Volgens de dominee is de acceptatie van de huwelijken in de kerk een grote vooruitgang. "En het fijnste is dat het zonder veel gedoe gaat, en met liefde." Maar, Van Duijvenbode wil de huwelijken wel graag binnen de kerkgemeente houden: "Het is niet de bedoeling dat we een homokerk worden waar alle homo's van Nederland komen trouwen. De kerk is geen supermarkt, het is het lichaam van Christus."Homoseksualiteit is in de Dorpskerk een bespreekbaar onderwerp, volgens Van Duijvenbode iets dat in Westland, waar hij eerder als dominee in 's-Gravenzande en Monster werkzaam was, nog niet zo is."Het is niet zozeer dat daar een hele traditionele theologie is, maar er is wel een tuinbouwcultuur." In die tuinbouwcultuur wordt hard gewerkt en is volgens de predikant niet altijd plaats om na te denken en te discussiëren over dit soort onderwerpen. "Het gaat in Westland wat langzamer, maar het is zeker niet zo dat de kerken er tegen zouden zijn. In mijn vorige gemeente Monster werd het homohuwelijk bijvoorbeeld al langer geaccepteerd."In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor voorvechters van de LHBTI-gemeenschap in de regio. Woensdag een verhaal over Westland als regenboogstad.
Lees meer